Házassági szerződés

 • Nem akarja, hogy párja hitele miatt esetleg Önre is végrehajtás kerüljön?
 • Jóval nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a párja?
 • Gyermekei vannak az előző házasságából?
 • Családi vállalkozásban érdekelt, vagy egyszerűen csak szeretné megőrizni családi vagyonát, örökségét?
Először feltérképezzük részletesen a körülményeiket, és annak fényében javaslatokat teszünk, hogy kifejezetten az Önök esetében mi lehet a legjobb megoldás a házastársak vagyonának kezelésére, akár öröklési, végrendelkezési szerződésekkel is kombinálva, amire ügyfeleink nem is gondolnak, mint lehetséges megoldásra, amikor először megkeresnek minket. 

Ügyvédi munkadíj: 55.000,-Ft +Áfa összegtől kezdődően, amely tartalmazza a konzultációk, tanácsadás, az okirat megszerkesztésének és ellenjegyzésének munkadíját. (Mivel a legtöbb ilyen szerződés ingatlant is érint, szükséges az ügyvédi ellenjegyzés. Részletesebben alább tájékozódhat.)

Visszahívást kérek

Kérésére visszahívjuk Önt, az Önnek leginkább megfelelő időpontban.
A telefonszámát az alábbi formában adja meg: 06 99 9999999


Házassági szerződést lehet kötni már a házasság megkötésével egyidejűleg (előtte akár), a házasság fennállása alatt, valamint válás esetén is lehet rendelkezni a közös vagyon megosztásáról. 

Mikor érdemes házassági szerződést kötni?

Házasságkötés esetén a házastársak között automatikusan 50-50%-os arányban osztatlan közös tulajdon keletkezik az életközösség ideje alatt az akár közösen, akár külön-külön megszerzett valamennyi vagyontárgyra, amibe beletartoznak a kötelezettségek, a hitelek is. 

 • Manapság azonban jelentős eltérések lehetnek a Felek között vagyonilag, illetve jövedelmüket, bevételeiket illetően, ezt a kérdéskört házassági szerződésben lehet szabályozni, és a fenti fele-fele megosztástól emiatt eltérni. 
 • A házassági szerződések kötésének másik leggyakoribb oka az, ha az egyik házasulandó fél valamilyen bankhitellel rendelkezik, amit a felek nem akarnak, hogy a későbbiekben közössé váljon, még ha közösen törlesztik is. Joggal tartanak attól, hogy ha esetleg a hitel bedőlne, és végrehajtásra kerülne sor, akkor az a másik fél vagyonát is érinteni fogja.  
 • A harmadik leggyakoribb eset pedig az, ha nem első házasságról van szó, és a korábbi válásból még esetleg maradtak vissza rendezetlen anyagi ügyek, vagy a felek korábbi gyermekei vannak, akikkel kapcsolatban szintén gyakran merülnek fel kérdések. Itt szokott leginkább előfordulni az, hogy öröklési típusú szerződést javaslunk megoldásként, mert a gyermekeknek való későbbi juttatásra nem a házassági szerződés szabályai vonatkoznak, viszont ezt sok mindenki nem tudja.   
 • Lehetőség van továbbá arra is, hogy a szerződésben kifejezetten csak azt rögzítsük, hogy milyen vagyontárgyakkal rendelkeztek a felek már a házasságkötés előtt. Így ha később esetleg válásra kerül a sor, akkor ez már nem képezheti vita tárgyát, akkor sem, ha utólag más vagyontárgyak kerültek az eredetiek helyébe (pl. eladtak egy ingatlant, és másikat vettek belőle). Ezen vagyontárgyak megosztását váláskor a házassági szerződés teljesen egyértelművé teszi, ekkor már nem kell ezekről a kérdésekről vitatkozni, mikor már mindkét fél szabadulna a házasságból, hanem a megosztás pontosan kiszámíthatóvá válik.
Részletesen el szoktuk tehát mondani, milyen megoldásokban, verziókban gondolkodhatnak ügyfeleink, ami alapján össze tudják állítani azokat a rendelkezéseket, amik nekik a leginkább megfelelnek családilag. 

 

Közös és külön vagyon

Házasság alatt tehát szerződés hiányában automatikusan minden közös, viszont ez alól is vannak kivételek:
 • a házastárs által örökléssel, vagy ajándékozás útján szerzett vagyontárgy,
 • az a vagyontárgy, ami a házasságkötéskor már megvolt,
 • a személyes használatra szolgáló, szokásos mértékű vagyontárgyak,
 • a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy
nem képezi a közös tulajdon tárgyát.

Házassági szerződéssel a fenti általános szabálytól eltérően is rendezhetik a felek vagyoni viszonyaikat, és olyan vagyontárgyakat is sorolhatnak a külön vagyonba, amely egyébként a közös vagyonukba tartozna a törvény alapján, vagy fordítva. 

Amint azt a bevezetőben is leírtuk, házassági szerződés kötése esetén szükséges azt ügyvéd által ellenjegyzett okiratba foglalni. Fontos kiemelni továbbá, hogy a házassági szerződés nem csak az annak megkötésekor meglévő vagyontárgyakra köthető meg, hanem a jövőben megszerzett vagyontárgyak megosztására is megosztási elveket lehet benne felállítani. A házassági szerződés egyébiránt utóbb módosítható, visszamenőlegesen is felbontható, vagy a jövőre nézve megszüntethető.
Válóper - Válás közös megegyezéssel - Házassági szerződés - Gyermekelhelyezés, kapcsolattartás - Tartásdíj


ELÉRHETŐSÉGEINK

dr. Molnár Anikó Ügyvédi Iroda
1116 Budapest, Kalotaszeg u. 15.
mobil: +3630-527-3738, vagy +3630-199-2210
Fax.: +361 700-1678
E-mail: aniko.molnar@avocat.hu
© 2020 dr. Molnár Anikó Ügyvédi Iroda. Minden jog fenntartva