Ingatlan illeték

Vásárlás esetén a vevő illetéket fizet, amíg az eladó adózik a megkapott vételár után. Előbb áttekintjük az illetékeket, majd az eladás utáni adót.
 

Visszterhes vagyonszerzési illeték

Az illeték mértéke bármilyen típusú ingatlan megszerzése esetén (pl. lakóház, garázs, telek, üdülő, lakás, stb.) a jelenlegi szabályozás szerint egységesen 4%. 

Léteznek azonban emellett különböző illetékkedvezmények és -mentességek, amelyek azonban nem összevonhatók, mindig csak a számára legkedvezőbbet választhatja a vevő:
  • lakások egymás közötti cseréje esetén az illeték alapja a 2 lakás árának különbözete, a 4%-os illetéket csak ezután az összeg után kell megfizetni
  • 1 éven belül vásárolt és eladott (a sorrend nem számít) lakás esetén az illeték alapja szintén a 2 lakás árának a különbözete, a 4%-os illetéket csak ezután az összeg után kell megfizetni
  • lakóház építésére alkalmas telek megszerzése illetékmentes, ha a vevő vállalja, hogy azon 4 éven belül lakóházat épít és ezt jogerős használatba vételi engedéllyel igazolja
  • újépítésű ingatlan első értékesítése esetén a vásárlás 15 millió forintig illetékmentes, 15-30 millió forint közötti vételár esetén a 15 millió forint feletti részre kell csak illetéket fizetni, 30 millió forint feletti érték esetén viszont nincsen kedvezmény
  • 35 év alattiak első lakástulajdon szerzése kedvezményes – 2%-os illetéket kell csak fizetni – amennyiben az egész lakás forgalmi értéke 15 millió Ft alatt van, illetve
  • 12 havi kamatmentes részletet kapnak 2014 januárjától nem csak az első lakást szerzők, hanem mindenki, aki igényli azt. 
  • haszonélvezeti, özvegyi joggal terhelt vásárlás esetén a vagyoni értékű jog összegét le kell vonni az ingatlan értékéből az illeték számítása előtt.
2014. januárjától új szabályként mentes továbbá a visszterhes vagyonátruházás egyenesági rokonok (tehát szülő-gyermek, nagyszülő-unoka viszonylatában) és házastársak között, illetve házassági vagyonközösség megszüntetése esetén.

A felsorolás nem teljes, itt csak a leggyakrabban előforduló eseteket gyűjtöttük össze, pontos tájékoztatást az adott ügylet teljes ismeretében tudunk a kiszabásra kerülő illetékről, és az esetleges csökkentő tételekről adni.


Kérdése van? Visszahívjuk.

Visszahívást kérek

Kérésére visszahívjuk Önt, az Önnek leginkább megfelelő időpontban.


A vételár jövedelemadója

Amíg a vevő illetéket fizet, addig az eladónak a megkapott vételár után adóznia kell. A befolyt összeget mindenkor az éves adóbevallásban kell bevallani, és így az eladás évét követő évben kell az adót megfizetni.

Az adó esetén is elmondható, hogy annak mértéke aszerint alakul, hogy lakás/családi házas ingatlanról, vagy egyéb ingatlanról (telek, garázs, üdülő, stb.) beszélünk. Az adó alapja a vételár, amelyből az átruházás költségeit le lehet vonni. Ezt követően lehet amortizálni attól függően, hogy a megszerzéstől számított hányadik évben adja el az eladó az ingatlant, az adó mértéke pedig 16%.

Adóalap lakás/családi ház esetén:

ingatlan eladás adó

Egyéb ingatlan esetén:

egyéb ingatlan eladás adója

Kérdése van? Visszahívjuk.

Visszahívást kérek

Kérésére visszahívjuk Önt, az Önnek leginkább megfelelő időpontban.ELÉRHETŐSÉGEINK

dr. Molnár Anikó Ügyvédi Iroda
1068 Budapest, Benczúr u. 47. V. em.
1116 Budapest, Kalotaszeg u. 15.
mobil: +3620-294-0825, vagy +3620-421-2123
Fax.: +361 700-1678
E-mail: aniko.molnar@avocat.hu
© 2017 dr. Molnár Anikó Ügyvédi Iroda. Minden jog fenntartva