Újépítésű ingatlan vásárlása

 • Újépítésű ingatlanoknál általában a beruházó adja az ellenjegyző ügyvédet, ezért érdemes a Vevőnek is átnézetnie a szerződést, jogi képviselőt megbíznia
 • Jogi képviseletünk tartalma: a beruházó formaszerződésének véleményezése, az Ön érdekében javasolt módosítások egyeztetése a beruházóval, valamint ügyvédjével.
 • Átfutási idő: véleményezés a tervezet kézhezvételétől számított 1-2 napon belül, ezt követően szükség szerint további egyeztetés
 • Akár személyes megjelenés nélkül: a véleményezést online ügyintézéssel is tudjuk csinálni, ami sokkal rugalmasabb Önnek, nem kell időpontot egyeztetni, eljönni irodánkba, ráadásul mindez gyorsítja az egyeztetéseket, a teljes ügyintézést!
 • 35.000,-Ft +Áfa ügyvédi munkadíj összegtől kezdődően a szerződések bonyolultságától függően  
Alább részletesen olvashat az újépítésű ingatlanok vásárlásával kapcsolatos buktatókról.
Kérdése van? Visszahívjuk.


Visszahívást kérek

Kérésére visszahívjuk Önt, az Önnek leginkább megfelelő időpontban.
A telefonszámát az alábbi formában adja meg: 06 99 9999999


Beruházótól történő ingatlanvásárlás esetén az ügyvédi szolgáltatást általában az építtető ügyvédje nyújtja, és annak költségét is ő vállalja, a vevőnek az ellenjegyzésért nem kell fizetnie. Az eladó ügyvédje azonban óhatatlanul is az eladó érdekeit fogja képviselni, a szerződések tapasztalatunk szerint nagyon sokszor a vevőkre nézve hátrányos rendelkezéseket tartalmaznak, ezért azok tartalmának egyeztetéséhez érdemes alacsonyabb díjazás mellett saját ügyvédet megbízni jogi képviselettel, még ha nem is ő fogja a szerződést ellenjegyezni.

Tanácsos ügyvéd fogadása azért is, mert újépítésű ingatlanok esetén jóval több kérdésről kell egyeztetni, több felmerülő probléma ellen kell a vevőnek biztosítékokat beépítenie a szerződésbe, amit az eladó ügyvédje nem mindig tesz meg. Vitás pontok az alábbiak:

 • A vételár fizetése, a birtokba bocsátás az építkezés befejezéséhez van kötve. Ezzel az eladó késedelembe eshet és szokott is, melynek esetére garanciákat (kötbér, elállás, stb.) kell a szerződésben kikötni.
 • Nem mindegy, hogy milyen feltételek mellett kell a hátralékos vétalárat kifizetni: sajnos nagyon sokszor látunk olyat, hogy a vevő nem is jogosult a szerződés szerint a sok milliós összegek kifizetése előtt megtekinteni az elkészült lakást.
 • Fontos pontosan leszabályozni a műszaki átadás-átvételi eljárást, ami után az esetleges hibákat még ki kell javítania az eladónak a birtokba bocsátás előtt. Ezek sorrendjét, menetét sem tartalmazza sokszor rendesen a szerződés, a beruházók ezzel is próbálnak meg spórolni a vevő hátrányára. 
 • Ha többlakásos társasházról beszélünk, a tulajdonjog megszerzéséig az eladó készíti el a társasházi alapító okiratot, mint egyszemélyes alapító, amelyet ugyanígy, saját hatáskörben tud módosítani is. A módosítás viszont sértheti a vevők érdekeit, ha pl. a közös tulajdonból von el az eladó új albetétek kialakítása érdekében. Ezzel csökken a vevő által megszerzett tulajdonjog, a vételár változatlanul maradása mellett.
 • A megvásárolt lakás vételára általában annak alapterületéhez igazodik, ezért a vevő érdekei szintén sérülhetnek, ha a kialakítás során a lakás alapterülete végül kisebb lesz. Ennek kiküszöbölésére szintén garanciákat kell beépíteni a szerződésbe.
 • A nagyobb beruházások rendszerint projekthitel igénybevételével valósulnak meg. A vevő így az adásvételi szerződés megkötésekor akár több 100 millió forintot kitevő jelzálogjoggal terhelt ingatlant vásárolnak. Ezért alaposan meg kell vizsgálni, hogy a tehermentesítésre vonatkozó rendelkezések megfelelő biztonságot nyújtanak-e a vevőnek a szerződésben.
 • Bizonyos esetekben az eladó is kiköt magának elállási jogot, ha a szerződés teljesítése a vevőnek felróható ok miatt hiúsul meg. Ekkor az eladók a foglaló elvesztése mellett általában szeretnének egyéb levonásokat is kikötni a vevő felé, amelyeknek a jogosságát és mértékét minden esetben ajánlatos vizsgálni.
A fenti kérdésekről röviden készítettünk egy videót is a könnyebb áttekinthetőség és érthetőség kedvéért:


A felsorolás jelen esetben sem teljes körű, a legtipikusabban előforduló eladói rendelkezéseket szedtük össze e helyütt, ezektől függetlenül még számtalan más buktató fordulhat elő a szerződésben, amelyet a laikus esetleg nem vesz észre, ezért tanácsos jogi szakember segítségét kérni, akár távoli ügyintézéssel. Az újépítésű ingatlanok adásvételi és kapcsolódó szerződéseit 35.000,-Ft +Áfa ügyvédi munkadíj összegtől kezdődően vállaljuk véleményezni, azok bonyolultságától függően.  Adásvételi szerződés - Adásvételi előszerződés - Újépítésű ingatlan vásárlása - Ingatlan adásvétel költségei


ELÉRHETŐSÉGEINK

dr. Molnár Anikó Ügyvédi Iroda
1116 Budapest, Kalotaszeg u. 15.
ügyfélfogadás: 1118 Budapest, Ménesi út 24. (Gellért Terasz Irodaház)
mobil: +3630-527-3738
E-mail: aniko@molnarugyved.hu
© 2024 dr. Molnár Anikó Ügyvédi Iroda. Minden jog fenntartva