Házassági szerződés

 • Nem akarja, hogy párja hitele miatt esetleg Önre is végrehajtás kerüljön?
 • Jóval nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a párja?
 • Gyermekei vannak az előző házasságából?
 • Családi vállalkozásban érdekelt, vagy egyszerűen csak szeretné megőrizni családi vagyonát, örökségét?
Először feltérképezzük részletesen a körülményeiket, és annak fényében javaslatokat teszünk, hogy kifejezetten az Önök esetében mi lehet a legjobb megoldás a házastársak vagyonának kezelésére, akár öröklési, végrendelkezési szerződésekkel is kombinálva, amire ügyfeleink nem is gondolnak, mint lehetséges megoldásra, amikor először megkeresnek minket. 

Ügyvédi munkadíj: 75.000,-Ft +Áfa összegtől kezdődően, amely tartalmazza a konzultációk, tanácsadás, az okirat megszerkesztésének és ellenjegyzésének munkadíját. (Mivel a legtöbb ilyen szerződés ingatlant is érint, szükséges az ügyvédi ellenjegyzés. Részletesebben alább tájékozódhat.)

Visszahívást kérek

Kérésére visszahívjuk Önt, az Önnek leginkább megfelelő időpontban.
A telefonszámát az alábbi formában adja meg: 06 99 9999999


Házassági szerződést lehet kötni már a házasság megkötésével egyidejűleg (előtte akár), a házasság fennállása alatt, valamint válás esetén is lehet rendelkezni a közös vagyon megosztásáról. 

Iordánkban továbbá lehetőség van arra is, hogy az egyeztetéseket, és az aláírást is akár távolról bonyolítsuk le, vagyis ügyfeleinknek nem kell személyesen megjelenniük irodánkban. Ez az ún. távazonosítás, amiről részletesebben itt olvashat!

Mikor érdemes házassági szerződést kötni?

Házasságkötés esetén a házastársak között automatikusan 50-50%-os arányban osztatlan közös tulajdon keletkezik az életközösség ideje alatt az akár közösen, akár külön-külön megszerzett valamennyi vagyontárgyra, amibe beletartoznak a kötelezettségek, a hitelek is. 

 • Manapság azonban jelentős eltérések lehetnek a Felek között vagyonilag, illetve jövedelmüket, bevételeiket illetően, ezt a kérdéskört házassági szerződésben lehet szabályozni, és a fenti fele-fele megosztástól emiatt eltérni. 
 • A házassági szerződések kötésének másik leggyakoribb oka az, ha az egyik házasulandó fél valamilyen bankhitellel rendelkezik, amit a felek nem akarnak, hogy a későbbiekben közössé váljon, még ha közösen törlesztik is. Joggal tartanak attól, hogy ha esetleg a hitel bedőlne, és végrehajtásra kerülne sor, akkor az a másik fél vagyonát is érinteni fogja.  
 • A harmadik leggyakoribb eset pedig az, ha nem első házasságról van szó, és a korábbi válásból még esetleg maradtak vissza rendezetlen anyagi ügyek, vagy a felek korábbi gyermekei vannak, akikkel kapcsolatban szintén gyakran merülnek fel kérdések. Itt szokott leginkább előfordulni az, hogy öröklési típusú szerződést javaslunk megoldásként, mert a gyermekeknek való későbbi juttatásra nem a házassági szerződés szabályai vonatkoznak, viszont ezt sok mindenki nem tudja.   
 • Lehetőség van továbbá arra is, hogy a szerződésben kifejezetten csak azt rögzítsük, hogy milyen vagyontárgyakkal rendelkeztek a felek már a házasságkötés előtt. Így ha később esetleg válásra kerül a sor, akkor ez már nem képezheti vita tárgyát, akkor sem, ha utólag más vagyontárgyak kerültek az eredetiek helyébe (pl. eladtak egy ingatlant, és másikat vettek belőle). Ezen vagyontárgyak megosztását váláskor a házassági szerződés teljesen egyértelművé teszi, ekkor már nem kell ezekről a kérdésekről vitatkozni, mikor már mindkét fél szabadulna a házasságból, hanem a megosztás pontosan kiszámíthatóvá válik.
Részletesen el szoktuk tehát mondani, milyen megoldásokban, verziókban gondolkodhatnak ügyfeleink, ami alapján össze tudják állítani azokat a rendelkezéseket, amik nekik a leginkább megfelelnek családilag. 

 

Közös és külön vagyon

Házasság alatt tehát szerződés hiányában automatikusan minden közös, viszont ez alól is vannak kivételek:
 • a házastárs által örökléssel, vagy ajándékozás útján szerzett vagyontárgy,
 • az a vagyontárgy, ami a házasságkötéskor már megvolt,
 • a személyes használatra szolgáló, szokásos mértékű vagyontárgyak,
 • a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy
nem képezi a közös tulajdon tárgyát.

Házassági szerződéssel a fenti általános szabálytól eltérően is rendezhetik a felek vagyoni viszonyaikat, és olyan vagyontárgyakat is sorolhatnak a külön vagyonba, amely egyébként a közös vagyonukba tartozna a törvény alapján, vagy fordítva. 

Amint azt a bevezetőben is leírtuk, házassági szerződés kötése esetén szükséges azt ügyvéd által ellenjegyzett okiratba foglalni. Fontos kiemelni továbbá, hogy a házassági szerződés nem csak az annak megkötésekor meglévő vagyontárgyakra köthető meg, hanem a jövőben megszerzett vagyontárgyak megosztására is megosztási elveket lehet benne felállítani. A házassági szerződés egyébiránt utóbb módosítható, visszamenőlegesen is felbontható, vagy a jövőre nézve megszüntethető.
Válóper - Válás közös megegyezéssel - Házassági szerződés - Gyermekelhelyezés, kapcsolattartás - Tartásdíj


ELÉRHETŐSÉGEINK

dr. Molnár Anikó Ügyvédi Iroda
1116 Budapest, Kalotaszeg u. 15.
ügyfélfogadás: 1118 Budapest, Ménesi út 24. (Gellért Terasz Irodaház)
mobil: +3630-527-3738
E-mail: aniko@molnarugyved.hu
© 2024 dr. Molnár Anikó Ügyvédi Iroda. Minden jog fenntartva